Twitter

Leadership

Gondolatok a vezetésről, a leadershipről, a változások vezetéséről. A Common Purpose tudást, kapcsolatokat és inspirációt nyújt vezetőknek ahhoz, hogy valódi változásokat tudjanak véghezvinni szűkebb és tágabb környezetükben

Friss topikok

Miként válhat Magyarország "kék kultúrájúvá"?

2010.02.12. 10:13 | Svékus Márton | 1 komment

Címkék: stílus kultúra hálózat érték human szervezeti leadership konstruktív synergistics circumplex

A Human Synergistics (HS) az első Magyarországi Szervezeti Kultúra Konferencián bemutatta a 2009-ben végzett szervezeti kultúrafelmérés projekt eredményeit. A kutatás eredményeiről a Figyelő eheti számában lehet részletesen olvasni.

A HS az ún. Circumplex modell alapján teszi mérhetővé és méri a kultúrát, amely 12 stílust különböztet meg, és ezeket 3 csoportba sorolja: a konstruktív kultúra (kék), a Passzív / deffenzív kultúra (zöld), és az Agresszív/defenzív kultúra (piros).

A kutatás eredményei dióhéjban: megdöbbentően perfekcionista-alkalmazkodó a kultúránk, attól függetlenül, hogy mely szektorban dolgozunk, vagy éppen milyen tulajdonosa van a cégnek (magyar-külföldi). A konstruktív (kék) stílusok közül kifejezetten az együttműködő és a cél-teljesítmény orientációjú stílusok érnek el alacsony értékeket.

A nap végére az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy miként lehetne Magyarországot "kék kultúrájúvá" tenni? Együttműködővé, támogatóvá, nyitottá, ahol a szervezetben elvégzett munka az egyén önmegvalóítását is szolgálja? 

Mi (vagy inkább "ki") kell ahhoz, hogy azok a szervezetek, akik kultúrafejlesztéssel foglalkoznak, összefogjanak, és más érintettekkel (azaz munkáltatókkal, az oktatási rendszer szereplőivel, a médiával, stb) közösen kezdjenek "akciókba" azért, hogy közép-hosszú távon "kék kultúrájúvá" váljon Magyarország. Hogy ne kultúraváltási projektekben kelljen a munkatársak attitűdjeit fejleszteni, szervezetenként külön-külön, hanem már az alapanyag, az oktatási rendszerből kijövő fiatalok alapvetően ilyen stílusjegyekkel rendelkezzenek.

Merthogy ez lenne a közös cél. Csak érthető (?) módon ez messze túlmutat a megszokott megközelítésen, és azokon a szűkös erőforrásokon, amelyeket egy szervezet kultúrájának a fejlesztése/megváltoztatása amúgy is erősen igénybe vesz.

De mégis. Mennyivel jobb országot hagyhatnánk gyermekeinkre és unokáinkra, ha elkezdenénk ezzel a nagy egészet nézve foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://leadership.blog.hu/api/trackback/id/tr731751445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsikla Gábor 2010.02.22. 18:57:23

Igen, nagyon jó lenne, ha az együttműködés és a teljesítmény lenne az alapvető norma Magyarországon. És az, hogy őszintén tudjunk örülni a saját, és mások sikereinek. Hogy ne csak azt tartsuk fontosnak, hogy mit és hogyan teszünk, hanem azt is, hogy élvezzük-e, szeretjük-e, amit nap mint nap csinálunk.

Azt gondolom, hogy hosszú út áll ez ügyben még előttünk. Fontos szerepe van szerintem az oktatásnak (hogy a tanár például ne csak a rossz megoldásokat húzza alá pirossal, hanem pipálja ki a jókat is), a for-profit cégeknek (akik tényleg tekintsék értéknek az embert) és persze a non-profit szférának is. Mindannyiunknak felelőssége van ebben. Például szülőként, hogy milyen értékekre neveljük a gyerekeinket.

De érdemesebb először talán mindenkinek a saját felelősségét néznie, hogy ő mit tud tenni. Én sokszor gondolkozom ezen, és saját eszközeimmel próbálok is tenni.
süti beállítások módosítása