Twitter

Leadership

Gondolatok a vezetésről, a leadershipről, a változások vezetéséről. A Common Purpose tudást, kapcsolatokat és inspirációt nyújt vezetőknek ahhoz, hogy valódi változásokat tudjanak véghezvinni szűkebb és tágabb környezetükben

Friss topikok

Ki miként fejlődik vezetőként?

2009.06.22. 22:09 | esempé | 1 komment

Címkék: purpose common leadership

Egy nagyon érdekes bejegyzést olvastam ma. Arról ír Michael Hyatt, hogy az egyik legjobb módja annak, hogy vezetőként fejlődjünk, az, hogy más vezetőket kérdezünk. Össze is írt egy 20-as listát arról, hogy milyen kérdéseket lehet (kell?) feltenni egy másik vezetőnek (bárkinek), ha találkoznak. (Lásd lent)

A Common Purpose programjai során rendkívül sokat próbáljuk használni ezt a módszert. Kivételes vezetőkkel találkozik a csoport,ahol őszintén, nyíltan beszélnek gondolataikról, sikereikről, dilemmáikról, kudarcaikról.

Ami viszont kifejezetten meglepő, az az, hogy úgy tűnik, nem tanultunk meg kérdezni. Lehet, hogy csak a felkészültség hiánya, esetleg a megilletődöttségé, de számtalanszor halljuk, hogy "bárcsak megkérdeztem volna ezt vagy azt a kérdést".

Hányszor mulasztunk el lehetőségeket azért, mert nem vagyunk felkészülve, nem ismerjük fel az előttünk álló lehetőséget a tanulásra, a fejlődésre? Michael Hyatt azt írja, hogy ő a listát állandóan magánál fogja hordani...

Ti milyen kérdéseket tesztek fel? Mi az, ami izgat benneteket?

és íme egy két kérdés Michael Hyatt listájából.

  1. Ki az, aki a legnagyobb hatással volt az életdre? Miként változtatta meg az életed?
  2. Miként támogatod a kreatív gondolkodást a szervezetedben?
  3. Honnan szerzitek a legnagyobb / legjobb ötleteiteket a szervezetedben?
  4. Biztosítasz időt arra, hogy a jövőképed kommunikáld a munkatársak és a többi vezetőd számára? 
  5. Miként segíted az új munkatársaidat, hogy megértsék a szervezeted kultúráját?
  6. Ha két ugyanolyan jó jelentkeződ van egy állásra, akkor mi alapján döntesz, hogy melyikőjüket veszed fel?
  7. Mit teszel azért, hogy folyamatosan fejlődj vezetőként?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leadership.blog.hu/api/trackback/id/tr91202045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balu_cst. 2009.07.09. 12:00:37

Azt gondolom, hogy a kérdezés lehetőségének elvételében erősen hibás az iskola is. Nem bátorítjuk eléggé a gyerekekt, fiatalokat arra, hogy kérdezzenek. Sokszor mi magunk is ellene vagyunk azzal, hogy nem a kérdésre válaszolunk, hanem azt mondjuk el, amit el akarunk mondani. A fenti kérdések nagyon jók, de ehhez meg kell tanulni "élni". élni, hogy tudj foglalkozni magaddal, hogy legyenek kérdéseid, és keress válaszokat, és a válaszaidat is ismerd.
Szerintem a vezetéssel kapcsoaltban a legnagyobb kérdés midnieg az, hogy mit jelent a vezetés: hatalom vagy szolgálat? Másodsorban tisztában vagy-e azzal, mit jelent az, hoyg vezető vagy? Tudod-e mekkora a hatásod?
Azonban a mai világban a vezetőket tesszük első helyre, de lefeljtjük a vezető (leader) és "vezető" (manager) közötti különbséget. Meglátásom szerint a manager-vezető csoportokat vezet, de ügyeket old meg, tehát szépen magyarul ügyintéző. A leader-vezető pedig ténylegesen vezető, aki a jövőképpel foglalkozik, keresi az utnak a helyet, és látja mi lesz 1-2-5-10 év múlva. Ilyenből lenne szükség még, a politikában, a civil területeken, az iparágakban.
süti beállítások módosítása